Sito štampa je tehnika štampe, kod koje se otisak ostvaruje na taj način, što se boja protiskuje kroz štamparsku formu, koja je izrađena od svile, zategnuta na aluminijumski ili drveni ram.

Na sito štamparskim mašinama se štampaju, raznovrni grafički proizvodi, ali i oni namenjeni specijalnim potrebama (skale na električnim i akustičnim uređajima, električna i integralna kola, otpornici, izdanja za slepe, neki ekskluzivni proizvodi i unikati). Ovom tehnikom se može štampati u više boja, uglavnom na ravnim površinama, tekstilnim, plastičnim, drvenim, metalnim, keramičkim staklenim podlogama, raznih oblika i namena.

DIREKTNA ŠTAMPA NA TEKSTIL

IdeaPrint logo

Kod štampe na tekstil razlikujemo dve tehnike, direktnu štampu (farba se nanosi direktno na materijal), i štampu preslikača (boja se nanosi na papir, sa papira se preštampava sa termo presom na material).

Kada štampamo na krojeni materijal, možemo izvesti mnoštvo kreativnih efekata kao što su npr. štampanje do ruba koji ulazi u porub, štampanje traka, štampanje preko ramena, štampa zakrpa i umetaka, spajanje štampe prednjice i leđa, brendiranje proizvoda i dr.

Sito štampa posebno mesto zauzima u tekstilnoj industriji, u kojoj se štampaju najraznovrsniji tekstilni materijali sa raznim specijalnim efektima kao što je:

Prednosti ove tehnologije:

  • Povoljan otisak po komadu (kada se radi preko 50 kom.)
  • Vrhunska postojanost i trajnost
  • Vrhunsko zasićenje i saturacija
  • Mogućnost izrade otiska na razne tekstilne podloge
  • Razne mogućnosti specijalnih efekata

ŠTAMPA PRESLIKAČA

IdeaPrint logo

Koristimo u slučajevima gde se ne može primeniti direktna štampa, ili ako je površina pregruba, neravna. Boja se nanosi sitom na silikonizirani papir a posle sa papira na željeni tekstil sa termo presom.

Može da se štampa više boja po želji i imamo mogućnost. Štampanja i nekih specijalnih efekata kao sto je krupni glitter, metalik boja ili bubreća boja.

Ovi preslikači se primenjuju na sportske dreseve kao što su brojevi grbovi i imena, na kačkete se peglaju sa specijalnom termo presom za kačkete.

DTG ŠTAMPA

IdeaPrint logo

Direct To Garment štampa. Ovo je tehnologija digitalne direktne štampe na pamučnu podlogu.

Ova se tehnologija preporučuje za pamučne materijale, za male količine do 50 komada, i za proizvode gdje nisu potrebne pune boje, oštrina i velika postojanost štampe.

Prednosti ove tehnologije:

  • Fotorealističnost štampe
  • Broj boja ne utiče na cenu, samo veličina štampe
  • Mogućnost otiska na 1 pojedinačni predmet
  • Mekoća otiska
  • Brzina početka proizvodnje, zbog kratke pripreme

PROCES PROIZVODNJE

PRIPREMA

Proizvodni proces se počinje sa izradom pripreme, koju radimo na PC računarima i na kalibriranim monitorom za što tačniju reprodukciju slike. Motivi se izvlače na filmu ili pausu u zavisnosti šta je potrebno za izradu sita.

DIZAJN I RAZDVAJANJE BOJA PO NIJANSAMA

Za štampu se koristee boje iz osnovnih boja proizvođača ili se miješaju po Pantone karti iz recepata proizvođača za mešanje, kako bi bile što vernije originalu. Boje proveravamo pre štampe.

SNIMANJE SITA

Snimanje sita vršimo na profesionalnoj metal-halid kopir ramu sa vakumom, kako bi se kvalitetno snimili i najsitniji rasteri. Posle ispiranja i pregledavanja sita uz pozadinsko osvjetljenje se koriguju eventualne male greške i sito ide na štampu.

ŠTAMPANJE

IdeaPrint logo

U zavisnosti od broja boje štampa se izrađuje na adekvatnoj štamparskoj mašini, manualnom ili automatskom, u zavisnosti od potrebe.

Štampamo sa vrhunskim Sericol i Minerva bojama, vodenim ili plastisol bojama. Probni otisci se rade na našim materijalima da proverimo ispravnost otiska, nakon čega se pristupa štampi na vašoj robi.

Pratimo kvalitet otiska, puštanje sita, visinu štampe, poziciju štampe, međusušenje koriste se profesionalne međufazne sušare, pri štampi na tamne materijale se štampa podložna bela boja ispod svega, kako bi se dobila kvalitetna jačina boje bez obzira na boju podloge.

Pranje ovih materijala sa našom štampom garantujemo do 40°C - 60°C u posebnim slučajevima do 90°C